از ابتدای آفرینش انسان تا کنون، غذا از نیازهای اولیه انسان بوده است که این امر در طول تاریخ بشریت در جوامع و کشورهای مختلف با توجه به نوع اقلیم، فرهنگ و نیز طبیعت متفاوت بوده و هر شهر یا کشوری با توجه به ذائقه ای که دارد به تهیه غذا می پردازد. اما جالب است بدانید همواره تنوع غذایی برای همه انسان ها مهم است و در شرایط عادی کمتر افرادی پیدا می شوند که در چند روز متوالی غذاهای تکراری داشته باشند. در کشور ما نیز اینگونه است و بسیاری از غذاهای ایرانی شهرت جهانی دارند ولی در میان همه استان ها تنوع غذایی در استان گیلان بیشتر دیده می شود و این امر به دلیل طبیعت غنی و سرسبزی این استان زیباست.
تجربه ثابت کرده که لذت خوردن ماهی سفید برشته در کنار باقلا قاتوق، ترشی هفت تا بیجار، سیر ترشی، ترب سفید، زیتون پرورده و بیش از 250 نوع غذای شناخته شده گیلانی در فضای مه آلود و بارانی شمال لذتی ماندگار و خاص به وجود میآورد.
راز تنوع غذایی در استان گیلان !
در خصوص تنوع غذایی در استان گیلان باید توجه داشته باشید که این موارد فراتر از غذای صرف است، زیرا گیلان را بیشتر از هر کجای ایران وسیع با غذاهای لذیذ و رنگارنگش می شناسند، به گونه ای سفره گیلانی بخشی از هویت و فرهنگ مردم این سرزمین سبز و زیبا به شمار می رود!
البته در این استان عناصر فرهنگ بسیار متفاوت است، اما در میان تمامی آنها غذا از بیشترین ظرفیت و جاذبه برخودار است و حتی امروزه جغرافیای تغذیه از اهداف پرطرفدار و پردرآمد در کشورهای پیشرو در صنعت گردشگری محسوب میشود.
اهمیت این مساله یعنی غذا تا آنجاست که شبکه شهرهای خلاق یونسکو، خوراک شناسی را نیز در کنار 6 حوزه خلاق دیگر از جمله صنایع دستی، هنرهای بومی، هنرهای رسانه ای، فیلم، طراحی، ادبیات و موسیقی تحت پوشش می دهد و از سال 94 شهر رشت نیز به عضویت این شبکه در حوزه خوراک پیوست.
کارشناسان گردشگری بر این باورند که غذا در ارتباط مستقیم با اقلیم قرار دارد و هر ناحیه جغرافیایی به اقتضای طبیعت خود نوع متفاوتی از تغذیه را به همراه می آورد. گیلان نیز بواسطه طبیعت غنی و سرسبز در میان استان های کشور از بیشترین تنوع غذایی برخوردار است.
حال تنوع غذایی در استان گیلان زبانزد خاص و عام است و سفره مادربزرگان گیلانی به واسطه عطر، اصالت و سلامت شهرت جهانی یافت و امروز آماده می شود تا به خوبی در گستره گردشگری داخلی و خارجی بیان شود.
به نظر میرسد حالا که زمینه ثبت ملی غذاهای گیلان و جهانی شدن آن فراهم شده، این موضوع فرصتی است که گردشگری خوراک در استان گیلان بیشتر از همیشه مورد توجه و اهتمام قرار گیرد و علاوه بر جذب گردشگر، سفره گیلانی به وسعت جهانی گسترده شود تا شادی و ثروت به ارمغان بیاورد.
در مورد تنوع غذایی در استان گیلان ، روشن بابایی از استادان حوزه گردشگری و عضو پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان بیان داشت: «پیوستن به شبکه شهرهای خلاق یونسکو اتفاقی نیست که برای هر شهر در جهان رخ دهدلذا می توان از این ظرفیت بجای جزیره ای عمل کردن ارگان های متولی، راهی برای توسعه گردشگری خوراک رقم زد. براساس تعهدات داده شده به یونسکو می بایستی موضوع آکادمی خوراک، ایجاد موزه خوراک شناسی گیلان که در سال 96 در قالب طرحی به سازمان برنامه و بودجه ارائه شده است، تبادل استاد و دانشجو بین شهرهای خلاق خوراک شناسی و همچنین تعامل و شبکه سازی بین شهرهای خلاق یونسکو در حوزه غذا انجام شود که متاسفانه تاکنون در گیلان اتفاق نیفتاده است.»
ایرانگرد بر این باور است که اگر این موضوع درست و کارشناسانه مورد بررسی قرار بگیرد، این استان میتواند به یکی از بزرگترین قطغذاهب های گردشگری جهان تبدیل شده و تنوع غذایی در استان گیلان به عنوان یک منبع بزرگ درآمد برای مردم این سرزمین به شمار رود.